Welkom in Mijn Wijk

Stem mee!

Wouter van der Schaafprijs voor gelijke kansen in het onderwijs

In 2022 namen we afscheid van onze bestuursvoorzitter Wouter van der Schaaf, die onverwachts overleed tijdens een fietsvakantie. Vanaf de eerste uitwisseling in 2006 tot zijn afscheid in 2022 was Wouter een drijvende in het bestuur. Zijn visie, toewijding en inzet hebben de organisatie gevormd tot wat ze nu is.
Om zijn nalatenschap te eren, hebben we de Wouter van der Schaaf Prijs voor kansengelijkheid in het onderwijs opgericht. Deze jaarlijkse prijs gaat naar een persoon, groep of organisatie die, in de geest van Wouter, bijdraagt aan het versterken van burgerschap en verbinding in onze samenleving. Met deze prijs houden we zijn passie voor samenwerking en begrip levend en inspireren we anderen om zijn idealen voort te zetten. Drie inspirerende mensen zijn genomineerd voor de Wouter van der Schaaf Prijs voor kansengelijkheid in het onderwijs.
Wie vind jij dat deze bijzondere erkenning verdient?
Je kunt stemmen tot 23 juni. De winnaar wordt eind juni bekendgemaakt.

Meer over de genomineerden:

Soumaya Ben Haddou  is leerkracht basisonderwijs, rekencoördinator en gedragsspecialistleerkracht op OBS Het Zand. Ze gelooft dat elke leerling recht heeft om gezien te worden, ook als het kind dat zelf nog niet gelooft. Voor haar is onderwijs geen baan, maar een missie: ze staat elke dag op met de overtuiging dat ze het verschil kan maken, juist voor wie het het hardst nodig heeft.
In haar klassen werkt ze aan een veilig, inclusief leerklimaat waarin verschillen geen belemmering zijn, maar het startpunt vormen van talentontwikkeling. Via LinkedIn deelt ze haar inzichten en praktische tips met collega’s in het hele land. Daarmee vergroot ze het bewustzijn rond gelijke kansen en moedigt ze andere leraren aan om te blijven kijken naar wat leerlingen nodig hebben én kunnen.
Soumaya blijft leren, lezen en experimenteren om haar onderwijs te verbeteren. Ze verdiept zich in vakliteratuur, probeert nieuwe methodes uit en vertaalt die naar lessen die leerlingen echt verder helpen. Daarmee draagt ze bij aan een lerende en inclusieve onderwijscultuur. Haar bijdragen aan Welkom in Mijn Wijk onderstrepen haar betrokkenheid bij kansengelijkheid, ook buiten haar eigen klas.
Hoewel ze (nog) geen landelijke bekendheid heeft, is ze voor velen in het onderwijs een inspiratiebron. Deze nominatie erkent haar stille maar krachtige werk aan verbinding, gelijke kansen en inclusie, precies waar de Wouter van der Schaaf Prijs voor staat
Abdelilah Aabachrim is een inspirerende onderwijsvernieuwer die met lef en creativiteit werkt aan gelijke kansen in het onderwijs. Zijn missie: geen enkele leerling mag buiten de boot vallen bij rekenen of wiskunde. Met Virtual Reality en gamification maakt hij abstracte lesstof begrijpelijk en aantrekkelijk, ook voor leerlingen met bijvoorbeeld dyscalculie of minder vertrouwen in hun rekenvaardigheden.
Hij bereikt duizenden onderwijsprofessionals door het hele land via social media, waar hij openhartig en met humor deelt over communicatie met ouders, leerlingen en collega’s. Die toegankelijke kennisdeling vergroot zijn impact ver buiten de schoolmuren. Abdelilah is een rolmodel dat toewijding combineert met oprechte aandacht voor de eigen kracht en het potentieel van iedere leerling.
In de geest van Wouter van der Schaaf draagt hij bij aan gelijke kansen, inclusie en verbinding via onderwijs. Zijn aanpak versterkt het zelfvertrouwen en de leerprestaties van leerlingen die in het traditionele systeem vaak worden gemist of onderschat.
Laurence van der Velde is docent maatschappijleer aan het Lely Lyceum in Amsterdam en geeft met enorme bevlogenheid les over actuele, maatschappelijke onderwerpen. In de klas zet hij jongeren aan het denken over elkaars leefwereld, achtergrond en overtuiging. Hij ziet onderwijs als een krachtig middel om leerlingen bewust te maken van de wereld om hen heen en hen te helpen verder te kijken dan hun directe omgeving.
Laurence zorgt ervoor dat alle leerlingen kunnen meedoen aan sociaal-culturele activiteiten die ertoe doen voor hun ontwikkeling en toekomst. Dat doet hij op school en daarbuiten, met excursies naar de Tweede Kamer, deelname aan maatschappelijke debatten of gesprekken die werelden openen die anders gesloten blijven.
Hij mengt zich in bredere gesprekken over kansengelijkheid, bijvoorbeeld bij Pakhuis de Zwijger en in podcasts. Zo laat hij zien hoe belangrijk het is dat praktijkervaring uit de klas een plek krijgt in het maatschappelijke debat en zet in op structurele verandering.
In zijn lessen krijgen verschillende perspectieven echt ruimte. Jongeren denken na over hun eigen positie en die van anderen. Ze ontdekken dat hun stem telt. Laurence herkent waar kansen liggen, juist voor leerlingen die niet vanzelf opvallen. Ook als het niet makkelijk is, zoekt hij naar manieren om verder te komen. Zo brengt hij verbinding tot stand, in zijn klas en in het onderwijsveld daarbuiten.
In de geest van Wouter van der Schaaf werkt Laurence met toewijding aan gelijke kansen, inclusie en saamhorigheid via onderwijs. Hij laat zien wat het betekent om jongeren serieus te nemen en ze te helpen zichzelf en elkaar beter te begrijpen.
Wil je helpen om deze prijs meer bekendheid te geven of heb je interesse om bij te dragen aan ondersteuning voor de winnaar? Neem dan contact op via info@welkominmijnwijk.nl.