Welkom in Mijn Wijk

Het verhaal achter Welkom in mijn Wijk

Sinds 2006 brengt Stichting WIMW kinderen dichter bij elkaar en slaat bruggen tussen verschillende groepen in de samenleving. Dat doen we met doelgerichte onderzoeken, scherpe adviezen en innovatieve programma’s die bijdragen aan een samenleving waarin iedereen zich thuis voelt en makkelijk contact maakt met anderen.
We werken in een samenleving die steeds verandert en waarin kinderen opgroeien met allerlei soorten verschillen: in taal, gewoontes, interesses, perspectieven en manieren van leven. Die veelvormigheid – ook wel superdiversiteit genoemd – is de dagelijkse realiteit in veel Nederlandse steden. In zo’n samenleving is het belangrijk dat kinderen leren omgaan met verschillen, met elkaar kunnen samenwerken én ontdekken wat ze met elkaar gemeen hebben.

Waarom Welkom in mijn Wijk

Welkom in Mijn Wijk geeft kinderen de kans om leeftijdsgenoten uit andere buurten te ontmoeten en van elkaar te leren. Het programma steunt op inzichten uit de sociale psychologie, zoals coöperatief leren en de contacttheorie. Door samen te werken aan gezamenlijke opdrachten ontdekken kinderen elkaars perspectieven. Dat helpt hen om opener te worden, meer begrip te tonen en zich verbonden te voelen met anderen.
Wat het oplevert
Welkom in Mijn Wijk is nationaal en internationaal erkend vanwege de positieve impact op kinderen en gemeenschappen. De grootste waarde ligt in de diepgaande werking op de deelnemende kinderen.
Projectleider Tesora zegt over de uitwisselingen in 2025: 
“Elke uitwisseling laat me opnieuw zien hoe krachtig ontmoetingen zijn. Het is indrukwekkend hoe deze ervaringen kinderen veranderen.”
De aanpak
Samen met scholen, vrijwilligers en partners brengen we het programma naar klassen door het hele land. Jaarlijks doen honderden leerlingen mee. Door samen ervaringen op te doen en verschillen te verkennen, ontstaat er ruimte voor echte ontmoeting en nieuwe inzichten, bij kinderen én in hun omgeving.

De makers

  • Aziza Badouri – Voorzitter
    Aziza is rayonbestuurder mbo bij de Algemene Onderwijsbond (AOb) en heeft een achtergrond in sociologie en onderwijsbeleid. Als voorzitter draagt zij op vrijwillige basis bij aan de koers en maatschappelijke positionering van Stichting WIMW
  • Rukiye Sarizeybek – Secretaris en penningmeester
    Rukiye Sarizeybek is interim-manager en organisatieadviseur in het onderwijs en sociaal domein. Zij bewaakt de verslaglegging en financiën van de stichting en zet haar bestuurlijke ervaring in op vrijwillige basis.
  • Sharon Polak – Projectdirecteur 
    Sharon Polak is sociaal psycholoog en oprichter van Welkom in Mijn Wijk. Zij ontwikkelt de inhoudelijke lijn van het project, bewaakt de kwaliteit en zorgt voor samenhang tussen bestuur, scholen en externe partners.
  • Tesora Veliscek – Projectleider
    Tesora Velišček is sociaal wetenschapper met ruime ervaring in maatschappelijke projecten. Ze coördineert de uitvoering op scholen, houdt het overzicht en zorgt voor goede afstemming met alle betrokkenen. Met haar scherpte en organisatietalent laat ze Welkom in Mijn Wijk soepel verlopen in de praktijk met scholen en externe partners.
 

Wouter van der Schaaf prijs voor kansengelijkheid in het onderwijs

In 2022 namen we afscheid van onze oud-bestuursvoorzitter Wouter van der Schaaf, die onverwachts overleed tijdens een fietsvakantie. Vanaf de eerste uitwisseling in 2006 tot zijn afscheid in 2022 was Wouter de drijvende kracht achter Welkom in Mijn Wijk. Zijn visie, toewijding en inzet hebben de organisatie gevormd tot wat ze nu is.
Om zijn nalatenschap te eren, hebben we de Wouter van der Schaaf Prijs voor kansengelijkheid in het onderwijs opgericht. Deze jaarlijkse prijs gaat naar een persoon, groep of organisatie die – in de geest van Wouter – bijdraagt aan het versterken van burgerschap en verbinding in onze samenleving. Met deze prijs houden we zijn passie voor samenwerking en begrip levend en inspireren we anderen om zijn idealen voort te zetten.

Onze samenwerkingen

Nieuwsgierig geworden?

We vertellen je graag meer over het project en hoe je mee kunt doen.