Training Omgaan met Ouders

Training Omgaan met Ouders

DRIEHOEKTRAINING (ouder, kind, leerkracht)

Waarom een driehoektraining?

De driehoek van ouder, onderwijs en kind is het spanningsveld waarbinnen medewerkers van het basisonderwijs het beste uit kinderen halen.

 

Veel voorkomende vragen en  problemen:

-Hoe bereik je ouders die geen initiatief nemen en niet betrokken zijn bij het onderwijs?

-Hoe benader je ouders die moeilijk te bereiken zijn vanwege een taalbarrière?

-Wat doe je met ouders die irreële eisen stellen?

-Hoe ga je om met welbespraakte en arrogante ouders?

-Hoe geef je de grenzen aan in wat je van het onderwijs kan verwachten?

-Hoe ga je om met frustratie, agressie en instrumentele agressie?

-Hoe ga je om met grensoverschrijdend gedrag?

-Hoe betrek je ouders op een leuke manier?

 

Doelgroep

Medewerkers/leerkrachten van het basisonderwijs die tijdens hun werk te maken kunnen krijgen met weerstand, afzijdigheid, emoties en agressie van ouders.

 

Leerprogramma

Theorie, oefeningen, film, rollenspel en werken aan een persoonlijk leerdoel.

 Leerdoelen

Je herkent je grenzen en kunt probleemsituaties herkennen en benoemen. Bewustwording van je houding: hoe sta je letterlijk tegenover de ouder? Zowel non-verbaal als verbaal. Je leert je ademhaling en je spierspanning terug te brengen naar een ontspannen staat. Daarnaast werk je aan een neutrale basishouding en wordt je bewust van je eigen gedachten. Je herkent op welke wijze je belemmerende gedachten invloed kunnen uitoefenen op jouw gevoel en gedrag. Hierdoor leer je om je grens aan te geven met behoud van de relatie met de ouders.

 

Methode van de driehoekstraining

In de training wordt een  theoretische kader gepresenteerd. Vervolgens zal – afhankelijk van het aantal deelnemers – in een  aantal subgroepen met een trainingsacteur worden geoefend met persoonlijke leerdoelen. Het gaat niet om goed of fout, maar om het ontdekken van effectief gedrag. Door de oefeningen wordt de medewerker bewust van haar/zijn houding en het effect op de ander. De medewerker kan te allen tijde de simulatie stilleggen en om feedback vragen. De trainingsacteur geeft na afloop van de simulatie gerichte en persoonlijke feedback.

Welkom in mijn Wijk verzorgt deze training in samenwerking met Academy Inc.
Als u vragen heeft over de training kunt u contact opnemen met Anita van der Stap via 06-1275 3463, of stuur een mail naar info@welkominmijnwijk.nl

Training Omgaan met Ouders

Leave a Reply

Your email address will not be published.